En rik fjord

Ytterst i havgapet mot nord ligger fiskeværet Kjøllefjord. Her klorer undertegnede seg fast, sammen med ca. 1000 andre. Tettstedet har historie som handelssted så langt tilbake som på 1500-tallet.

Ved innseilingen til Kjøllefjord ligger fjellformasjonen Finnkirka. Gamle sagn forteller om at dette var et gammel offerplass for samene. Finnkirka er et av Kjølefjords mest kjente turistattraksjoner, og er nok utvilsomt det som har blitt fotografert mest av alt her oppe.

Som seg hør og bør, må derfor et bilde av Finnkirka tas med, selv om motivet i seg selv nok kommer innenfor begrepet "klisje"


Ved å studere Kjøllefjorden nærmere, vil man fort oppdage et særdeles rikt fugleliv. Når man senker farta på båten, og trekker inn mot land, åpenbarer dette livet seg.

Det er nok ingen overraskelse at havørna trives i disse områdene. De stupbratte fjellene sørger for at adkomsten til hekkeplassen er fullstendig umulig for både tobeinte og firbeinte.


Havørnas hovednæringskilde er fisk. Mye av fisken skaffer den til veie uten å selv fange byttet. F.eks. åtsler og matrester etter andre dyr. Og ikke minst fisk og fiskeavfall som kastes ut fra fiskebåter. Havørna har gjennom alle år fulgt etter fiskebåtene på jakt etter mat. Flere fiskere mener også det bringer lykke å kaste mat ut til ørna når den kommer på visitt.

Å se havørna kretse over fiskebåtene som sløyer fisk er derfor ikke et sjeldent syn, og med en god porsjon tålmodighet og ikke minst en solid porsjon flaks er det fullt mulig å lokke ørna ned og ta fisk man kaster ut fra båten.
Å få gode bilder er dog en helt annen sak, ikke minst når man er alene i båten. Her er ikke minst vindretning og lysforhold avgjørende. Å kaste ut fisken på rett sted, manøvrere båten, og samtidig klare å ta gode bilder på de få sekundene man har tilgjengelig viser seg å være nærmest håpløst, spesielt på vindfulle dager.

Men man skal ikke glemme at naturopplevelsen i seg selv når den mektige ørna kommer ned er fantastisk, uavhengig av hvordan bildresultatet blir. De 3 bildene under viser den første ørna jeg fikk ned på fjorden i vår. Etter uttallige turer og forsøk lyktes jeg endelig å få den ned på fisk. En mektig opplevelse. Som man ser på bildene er det mye rent fototeknisk "feil". Feil vindretning gjorde at sola skinner bak på ørna og gir skygge i  ansiktet. Fisken ligger feil i forhold til båten slik at fotografen blir stående bak ørna. Likevel klarer disse bildene å formidle den store opplevelsen det var å få ned ørna for første gang. Synes i hvertfall jeg. Det er faktisk noe spesielt å få oppleve dette på sin egen "hjemmebane" og i egen regi.Skarv er en fugl man ser ofte her. Man er aldri på havet uten å se storskarven. Den finner man helt fra lyktestolpen inne i havna til de ytterste skjær.Storskarvens noe mindre, men langt mer fotogene slektning, toppskarven, finner man også i området. Min erfaring er at man må et stykke ut i fjorden for å finne denne karen, og er sjelden å se inne i havna.


Her er hele "familien" samlet seg. Hverken storskarven eller toppskarven ser ut til å ha noe i mot måken som har kommet på besøk.
En "glemt" art, i hvertfall en art som ikke omtales så mye, er havella. En dykkende sjøfugl som tilhører andefamilen, også kalt isand. En svært vakker fugl som gjør seg godt på bilder. Havella er også kjent for at de er veldig variert i utseende Ingen individer er 100% like. Ved å være spesielt oppmerksom, finner man flokker av disse i og rundt fjorden vår. Dog er det vanskelig å få tatt gode bilder annet enn fluktbilder. En fordel når det er litt vind, er å kjøre båten med vinden i ryggen slik at den letter mot deg. Da kan det åpne seg noen fine muligheter.
Av vakre fugler er en av mine personlige favoritt Lundefuglen. Havets papegøye har vi ikke mye av her i Kjøllefjord, men på våren og sommeren finner vi den ute i havet på jakt etter mat. På våren hender det også at den trekker et godt stykke inn på fjorden vår. Jeg er faktisk usikker på om lundefuglen hekker her i området, men min antakelse er at dette er eksemplarer som trolig hekker på fuglefjellet Sværholtklubben som har tatt turen over Laksefjorden.

Så må man ikke glemme måsen. Alle kjenner den. For mange en pest og en plage. Men egentlig en svært vakker fugl og kan gjøre seg svært godt på minnebrikken med de rette lysforholdene.Teisten er også en fugl en ikke hører så mye om. Ser lite bilder av denne fuglen som tilhører alkefamilien. Hos oss finnes den i rikt monn, og vi ser den ofte helt inne på havna.Her har kameraet prøvd seg på høy iso. Ikke så verst resultat:

f/5.6 - 420 mm - 1/1250s - ISO 5000
Rundt Finnkirka er det svaberg og skjær som i gunstige lysforhold gir gode muligheter for stemningsbilder, bl.a. motlysbilder.
Og neida, jeg glemte ikke tjelden, kanskje den fuglen de aller fleste av oss forbinder med årets første vårtegn. Her utfordrer han naturkreftene.....Kjøllefjorden har utvilsomt et fantastisk fugleliv, og hvis man orker å ta turen ut, selv om ikke været alltid er på topp, vil man nesten garantert få fine opplevelser.

I tillegg til fugler er det også fullt mulig å se f.eks. hval inne på fjorden. At den sees ofte er nok å overdrive, men springer (delfin) kan sees nå og da, og enkelte eksemplarer av spekkhogger observeres også.

Nisen er derimot svært vanlig. Nisa tilhører, i likhet med springer og spekkhogger, tannhvalene, og man opplever ofte at de er nysgjerrige og følger etter båten. Det er ikke uvanlig at den dykker bare et par meter fra båten, og svømmer under. I blankt, klart vann er dette en fin naturopplevelse og ikke minst en innertier hos barna. Ikke alltid like lett å fange den med kameraet, da den kun er oppe i overflata i et sekund eller to. Da gjelder det å vite hvor den dukker opp.....


Og ser man ekstra nøye etter langs landet, oppdager man en morsom liten skapning som hopper og spretter i vannkanten. Det er fjæreplytten som er på jakt etter snacks. Veldig morsomt å følge med denne karen der han jobber iherdig helt nede i vannkanten og hopper unna når bølgene kommer, og titt og ofte blir han for sein, blir dynket av bølgene og kommer fykende opp av vannmassene i stor fart :)

Å ta detaljerte og gode bilder av denne skapningen, fra båt som beveger på seg, er en stor utfordring. Skal man ta gode fjæreplyttbilder anbefales det nok å være på land.....


Dette er bare noe av det yrende livet man finner i vår fjord. Det er ganske fantastisk når man tenker seg hvor ugjestmildt dette området faktisk er store deler av året. Disse bildene er tatt på godværsdager. Vi som bor her, kan skrive under på at det ikke er dem det er flest av (dessverre). Når stormen herjer fra nordvest og pisker storhavets bølger metervis oppover fjellsidene er det ingen spøk.

Men våre fjærkledte venner ute i fjorden står han av.

5 kommentarer:

 1. Mye bra her! Du bor midt i smørøyet, kjenner jeg gleder meg til å komme oppover :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Velkommen opp. Krysser bare fingrene for at det fantastiske været vi har hatt holder seg til dere er her.....

   Slett
 2. Du store... Jammen har du vært ute og lufta deg i løpet av våren:)
  Masse kjempefine bilder og interessant lesning.
  Håper du ikke har brent alt kruttet.. -Vi satser på deg som guid i 8 strake dager/netter i ditt rike neste uke;)

  MVH
  Bjørn O

  SvarSlett
 3. Hei :)

  Masse flotte bilder du har tatt! Jeg er fra bodø, maler på hobbybasis, og ville bare få si at jeg ble megainspirert av bildene dine! Særlig det øverste du har lagt ut av nisa! Håper det er greit at jeg bruker det som inspirasjon til det neste bildet jeg skal ta fatt på :)

  Mvh

  Jarl

  SvarSlett